Sataravi juhli, tervetuloa mukaan!

Vuonna 2017 Suomi juhli, ja niin juhli myös Sataravi. Kesäraveja on järjestetty Kokemäellä 70 vuoden ajan.

Tästä kaikki alkoi:

Kesäraveja alettiin järjestää Kokemäellä vuonna 1947, kun hyvillä hevosillaan mainetta saavuttanut Kokemäenkartanon isäntä Erik E. Grönlund lahjoitti 18 hehtaaria maata ravikäyttöön.

Sataravi Oy:n perustava kokous pidettiin Kokemäen kartanossa 23. toukokuuta 1946. Maakunnan ravirata Porissa oli sodan aikana tarvittu Saksan ilmavoimille ja myöhemmin siviili-ilmailulle.

Ensimmäiset ravit järjestettiin Kokemäellä 14. – 15. kesäkuuta, ja sunnuntaina paikalla oli 5 000 henkilöä. Ravien järjestäjänä olivat Satakunnan Hevosjalostusliitto, Kokemäen Hevoskasvatusyhdistys ja Räisälän hevosjalostusyhdistys.

Sataravin juhlaa vietetään sunnuntaina 11. kesäkuuta nostalgiaraveissa, joissa juostaan kokemäkeläisen ravihistorian, 110-vuotiaan suomenhevoskantakirjan ja 100-vuotiaan Suomen kunniaksi pelkkiä suomenhevoslähtöjä.

 

Taidekilpailuun 70 osallistujaa

Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin myös Suomi ja hevonen 100 vuotta –kuvataidekilpailu ja kilpailuteosten taidenäyttely Pitkäjärven vapaa-ajankeskuksessa. Kilpailulla juhlitaan hevosen ja Suomen kansan suhdetta, mutta myös kunnioitetaan Erik Grönlundin vaikutusta taiteen ystävänä. Satakunta on luonteva paikka hevosaiheisen taidekilpailun järjestämiseen myös Emil Cedercreutzin perinnön takia.

Sataravin järjestämän Suomi ja hevonen 100 vuotta -taidekilpailun voitti laitilalainen Jyrki Siivonen teoksellaan Pyöreitävuosia 2017. Valinnan tekivät kuvataiteilijat Miina Äkkijyrkkä ja Johanna Oras sekä Cedercreutzin museonjohtaja Henry Flinkman ja hevosvalokuvaaja Taru Peltosaari. Tuomariston sihteerinä toimi Kokemäen kaupunginjohtaja Reijo Siltala.
 
 
 
Tuomariston valinta oli yksimielinen. Työtä kuvailtiin teknisesti taitavaksi. Huomionarvoista oli tuomariston mukaan ihmisen ja hevosen suhde sekä menneisyyden ja nykyisyyden vuoropuhelu. Kyseessä on klassinen hevoskuva, joka on ajaton ja samalla suomenhevosen tarinaan kerroksina kytkeytyvä. Teoksen mallina on ollut suomenhevoskantakirjaori Valon Veikka, joka asuu Eurajoella.

Tuomaristo keskusteli ja suorastaan kiisteli palkittavista pitkään ja päätyi lopulta palkitsemaan vain voittajateoksen. Sen lisäksi jokainen läsnä ollut tuomari antoi henkilökohtaisen kunniamaininnan yhdelle työlle.

Henry Flinkmanin kunniamaininnan sai euralaisen Sanna Saarisen abstraktinen teos ”Kaiku kavioiden kautta Suomen sinivalkoisen”.

Johanna Oraksen kunniamaininnan sai helsinkiläisen Marianna Korven teos ”Armollas ruunaa kaunista”. Teos on energinen, kerroksellinen ja moniulotteinen. Viivan käyttö on kaunista ja vivahteikasta.

Taru Peltosaaren kunniamaininnan sai lahtelaisen Susan Väihkösen teos ”Taival”. Teoksessa on vahva tunnelma ja hyvä värien käyttö. Keskiössäon se, mikä on tärkeintä: kaksikko – ihminen ja hevonen.

Miina Äkkijyrkän kunniamaininnan sai joensuulaisen Eija Halosen teos ”Linja”. Erityisesti hevosen realistinen kuvaus oli huomionarvoista.

Sataravin Suomi ja hevonen 100 vuotta -taidekilpailu on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Kilpailuun tuli kaikkiaan noin 70 työtä, joista 15 parasta valittiin finaalinäyttelyyn Pitkäjärven vapaa-ajankeskukseen. Näyttely on avoinna vielä yli juhannuksen.

Kilpailulla juhlitaan Suomen ja hevosen yhteistä taivalta, ja sen mahdollistivat yhteistyökumppanit Sataedu, Sasky, Asuntomessut Porissa 2018 sekä Harjavallan, Kankaanpään ja Kokemäen kaupungit. Näyttelyn käytännön järjestelyistä ja finaalitöiden valinnasta vastasi Satakunnan ammattikorkeakoulun taidekoulun työryhmä.

 

Lähteenä on käytetty Timo Karkun teosta Hyvää ravia Satakunnasta (2007).

Yhteystiedot

Sataravi Oy/Kokemäen ravirata

Köyliöntie 775

32810 Kokemäki

Laskutus:

Sataravi Oy

Köyliöntie 735

32810 Peipohja

Puheenjohtaja:

Meri Elomaa

ravimeri.elomaa@gmail.com

0500-327687

Kuva: Taru Peltosaari, suomenhevosravit 2017